Port, kvalitetno crno portugalsko vino, sa dugom tradicijom, odiše slatkim ukusom i opijajućom aromom...
Port vino je portugalsko poznato vino slatkog ukusa. Potiče iz Duoro doline, koja se nalazi u severnom delu Portugala. Gradić Oporto, luka i centar za izvoz i trgovinu, mesto je po kome je ovaj kvalitetan proizvod i dobio ime. Ovo vino datira još iz XV-og veka. Postalo je izuzetno popularno u Engleskoj 1703. godine.
Proces njegove proizvodnje je veoma kompleksan i posvećuje mu se dosta pažnje. Grožđe se isporučuje dolinom reke Duoro u Oporto-u, gde su već unapred pripremljena mesta u prirodnim podrumima, za vino koje će se kasnije tu čuvati. Duoro oblast je zaštićeno područje, kao i naziv “Port” koji potiče iz 1756. godine.
Takođe postoje suva, polusuva i bela vina, a crni Port se često služi i kao desertno vino. Može se konzumirati uz različite vrste sireva, kao što su Gruyere, Stilton ili Gorganzola.