Sezona zabava je pred nama – i ove godine smo željniji nego ikada da ispijemo dobar šampanjac.
Kao što je Oskar Vajld rekao, „zadovoljstvo bez šampanjca je veštačko“, ali kako da konzumirate ovo popularno piće – i, što je najvažnije, koja je flaša zaista najbolja?
Možda znate kako da elegantno sipate čašu šampanjca ili koje brendove najviše volite, ali kako izgleda moderan bonton ispijanja šampanjca? Pre početka dugo očekivanih žurki u godini, otkrivamo vam „moderna“ pravila koja vredi poštovati.
Odabir prave čaše
Oblik vaše čaše je važniji nego što mislite – on zapravo utiče na aromu i ukuse. Posuda čaše za šampanjac u obliku lale najbolje pojačava miris šampanjca, omogućavajući mirisu da se razvije u potpunosti.
Dobro ga čuvajte
Šampanjac treba čuvati u dobro rashlađenom okruženju na temperaturi od oko 6 do 10°C. Flaše je najbolje čuvati polegnute na stranu i treba ih držati dalje od jakog ili veštačkog svetla.
Serviranje šampanjca
Kada servirate, počnite tako što ćete sipati malo šampanjca u svaku čašu kako biste omogućili da se mehurići slegnu. Kada ste sipali po malo u sve čaše, vratite se u prvu i pena bi se već trebala slegnuti, smanjujući verovatnoću da će se šampanjac zapeniti. Nemojte naginjati čašu, to nije pivo! Jednostavno sipajte šampanjac nežno u unutrašnjost čaše.