Najskuplja so na svetu? Korejska so od bambusa košta od 160 do 200 evra po kilogramu. Kako nastaje „belo zlato“ Azije i zašto ga vredi uvesti u ishranu?
Bambusova so - najskuplja so na svetu
Bambusova so se pravi po običajima budističkih monaha i zbog toga ima tako intenzivan ukus. Trenutno je to najskuplja so na svetu, ali zdravstvene prednosti konzumiranja bambusove soli nadoknađuju njenu cenu!
Na iznenađenje mnogih ljudi, bambusova so nije so nastala od bambusa. Počnimo sa činjenicom da je aromatizovana so, a ime duguje načinu na koji je napravljena. Morska so se stavlja u bambusov prut, a zatim se peče devet puta.
Bambusova so - budistički način pravljenja soli sa ukusom
Ovaj proces aromatizacije soli vodi poreklo iz budističkih tradicija. Monasi ne samo da su želeli da dobiju neobičan ukus soli, već su joj, zahvaljujući posebnoj praksi pečenja, dodali mnogo hranljivih materija. Ovde je vredno napomenuti da bambus ima preko 500 aktivnih supstanci!
Bambusova so - cena
Obična morska so podvrgnuta takvom specifičnom tretmanu dobija na vrednosti. 30 dana nakon stavljanja u bambus, postaje najskuplja so na svetu. 250 grama visokokvalitetne bambusove soli košta oko 90 evra. Zašto je tako skupa? Spaljivanje soli devet puta je naporan proces. Svaka faza aromatizacije soli se radi ručno, a mala greška može izazvati nepovratne posledice, i sav posao može biti uzaludan.
Korejska so od bambusa - proces korak po korak
Kao što već znamo, morska so je potrebna za stvaranje bambusove soli. Dobija se sa zapadne obale Južne Koreje. So izvađenu iz mora treba staviti u bambusov panj star 3 godine. Zatim bambus i so idu u peć, koja koristi samo borove trupce. Tako počinje proces sagorevanja koji traje oko 12-14 sati na temperaturi od 800°C.
Nakon spaljivanja bambusa u peći, ostaje stub soli, koji se zatim ponovo stavlja u bambus, i tako još osam puta. Završno pečenje se vrši na višoj temperaturi od približno 1000°C. So se podvrgava procesu dugog sagorevanja kako bi se eliminisale sve vrste nečistoća i zasitila aktivnim supstancama dobijenim iz bambusa.
Bambusova so - svojstva i upotreba
Pored morske soli, bambusova so sadrži alkalne minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink. Sa procesom sagorevanja, so takođe postaje bogatija vitaminima A, E i B6. Bambusova so takođe sadrži aminokiseline, zahvaljujući kojima ima baktericidna, antibakterijska, pa čak i antioksidativna svojstva. Dodatna prednost konzumiranja bambusove soli je njen uticaj na izgled kože, jer ona naime podržava sintezu kolagena. Bambusova so se najčešće koristi u kuvanju. Zahvaljujući intenzivnom ukusu, samo prstohvat bambusove soli dovoljan je da začini jelo.
U kulturama jugoistočne Azije, ova tradicionalna so se takođe koristi kao lekovita so. Ovaj proizvod možemo koristiti i u svrhu podmlađivanja. Zbog svog pH i bogatstva minerala savršena je za piling lica.
Zanimljivo, bambusova so se dodaje i pastama za zube – njen zadatak u takvim proizvodima je da podstiče cirkulaciju i izbeljuje zube. Kao što vidite, postoji razlog zašto Korejci toliko vole ovaj proizvod.