NAJSKUPLJA HRANA NA SVETU

Deset najekstravagantnijih i najskupljih obroka na svetu - gozba dostojna kralja...

Svako od nas iz dana u dan jede obilne količine pice, hot-dogova, hamburgera i kolača i to uglavnom u ne tako skupim restoranima brze hrane pa ovi troškovi ne utiču toliko na naš budžet. Sa druge strane, evo liste deset najekstravagantnijih i najskupljih obroka na svetu - kulinarskih poslastica dostojnih plemstva...

'Maze' pica:

Na desetom mestu ove liste je dostupna za prodaju i šokantno skupa pica koju možete naručiti u Gordon Ramseyom 'Maze' restoranu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova pica tanke korice prekrivena je pireom od crnog luka, pastom od belih tartufa, fontina sirom, mladom mocarelom, pančetom, šampinjonima, sveže ubranim listovima mizune i retkim italijanskim belim tartufima, a košta 178 USD.

Olivier Limousinove kobasice i pire:

Svi smo mnogo puta jeli kobasice i pire, ali nikad za njih nismo izdvojili čak 115 USD, koliko košta porcija u 'L’Atelier de Joel Robuchonu', gde je šef kuhinje Olivier Limousin usavršio umetnost kuvanja najskuplje varijante ovog jela na svetu. Kobasice i pire Oliviera Limousina sadrže crne tartufe, a dinstaju se u vintidž 'Bordeauxu'.

Douche Burger:

Postoje masni hamburgeri i masni hamburgeri koji koštaju neverovatnih 666 USD, a upravo je to cena 'Douche Burgera', najskupljeg hamburgera na svetu. Ono što ga čini tako skupocenim su njegovi sastojci - mlevena govedina umotana u zlatni list, 'foie gras', kavijar, jastog, tartufi, uvozni grojer sir, 'kopi luwak' sos za roštilj i himalajska so.

Fritata sa jastogom od zilion dolara:

Iako ovaj omlet ne košta zaista 'zilion' dolara kao što njegovo ime sugeriše, ipak je dovoljno skup da izazove uzdah neverice, a servira se u 'Le Parker Meridien' hotelu. Ovaj najskuplji omlet na svetu sasvim opravdano nosi tu titulu budući da se priprema sa celim jastogom i prekriva kavijarom pa je njegova cena čitavih 1.000 USD.

'Golden Phoenix' kolač:

Šesto mesto ove liste zauzima 'Golden Phoenix' kolač, napravljen od najfinije čokolade i prekriven dvadeset-trokaratnim jestivim zlatom koji se može naručiti u Bloomsburyevom 'Cupcakes storu' u Dubaiu, a čije jedno parče košta 1.000 USD.

Najskuplji suši na svetu:

Peto na listi je 'čedo' Angelita Aranete juniora, kreativnog kuvara koji svoje prepoznatljivo jelo ukrašava afričkim dijamantima i biserima pa zato i ne čudi cena od čak 1.978 USD za pet komada ovog sušija koji je ubedljivo najskuplji na svetu.

'Black Ivory' zrna kafe:

Svi mi volimo kafu, ali malo je nas koji su probali ovaj ekstravagantni napitak napravljen od zrna pokupljenih iz balege slona. Iako zvuči krajnje odvratno - ova zrna kafe su najskuplja na svetu i proizvode se komplikovanim biološkim postupkom. Slonovi se prvo hrane bobicama kafe, a zrnevlje se zatim izdvaja iz njhove balege, suši na suncu i peče. Oko pola kilograma ovim putem dobijenih zrna kafe pod nazivom 'Black Ivory' košta čak 500 USD.

'Almas' kavijar:

Treće mesto liste zauzima iranski kaviraj 'Almas' koji se prodaje u dvadesetčetvorokaratnoj zlatnoj konzervi i čiji kilogram košta 25.000 USD, a prodaje se i u manjim pakovanjima po ceni od oko 1.250 USD.

'Frrozen Haute' čokolada:

Na drugom mestu liste najekskluzivnije hrane sveta nalazi se desert, delo Stephena Brucea, vlasnika restorana 'Serendipity 3', i luksuzne juvelirnice Euphoria New York, koji sadrži pet grama jestivog dvadeset-trokaratnog zlata. 'Frrozen Haute' čokolada, servirana u peharu oivičenom jestivim zlatom sa postoljem koje čine osamnaestokaratna zlatna narukvica i jednokaratni dijamanti i prekrivena ekskluzivnim 'La Madeline au Truffle' prelivom Knipschildt Chocolatiera, košta skoro pa čitavih 25.000 USD.

Svadbena torta od 50 miliona USD:

Na prvom mestu liste našla se svadbena torta koja bi svako venčanje učinilia itekako memorabilnim. Predstavljena na 'The National Gay Wedding Showu', ova 'trospratna' torta visoka metar i po sadrži više od 2000 dijamanata u ukupnoj vrednosti od oko 2046 karata, a kreirana je od strane juvelira Russella i Casea i poslastičarnice CAKE.

 

I.M.

Luxury Experience